BURSA’DA BİR GÜN

Ulu Cami’de Sabah Namazı.
Bursa Ulu Cami Osmanlı Devletinin bilinen ilk büyük ve ilk ulu camisidir. Yıldırım Bayezid tarafından 1399 yılında yaptırılan bu cami adeta ete kemiğe bürünmüş bir ruhun geçmişten günümüze akan bir zaman dilimi içerisinde adeta yaşadığının göstergesi gibidir. Hızır (a.s.)’ın ziyarette bulunduğuna inanılan bu camide  kılınan namazın ayrı bir maneviyatı olduğuna inanılır. Niğbolu savaşı öncesinde Yıldırım Bayezid tarafından yapılan bir adağın neticesi olan ulu cami içerisindeki eşsiz hat yazıları ruhun derinliklerine kadar işler.

Emir Sultan Türbe Ziyareti.
Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed (s.a.v.)’in soyundan gelen Seyyid Emir Sultan Hazretleri ayrıca padişah Yıldırım Bayezid’in kızı Fatma Sultan ile evlenmiş ve padişah damadı olmuştur. 14. yy. da geldiği ve bir manevi emir üzerine yerleştiği Bursa’da halk tarafından sevilen sayılan Emir Sultan Hazretleri adeta Bursa’nın manevi sahibi olarak kabul görmüş ve bu şehirde yaşayanlar ile birlikte dışarıdan gelenler için manevi bir çekim noktası olmuş ve selam verilmeden geçilmez olmuştur. Kendi adını taşıyan camisi ile karşılıklı bulunan türbesi içerisinde kendisi, oğlu, kızları ve eşi bulunmaktadır. Etrafından bulunan tarihi mezarlıkta; Emir Sultan Mezarlığı ismini taşır.

Cumalıkızık’ta Kahvaltı.
Türbe ziyaretini tamamladıktan sonra, şehir merkezine yakın konumda olan tarihi köy Cumalıkızık’ta bulunan pek çok alternatif köy evi sizi beklemektedir. Uludağ’ın yamaçlarında kurulu bulunan, doğa ile iç içe ve birbirinden farklı köy evlerinden birinde alınacak lezzetli bir kahvaltı keyif verici olacaktır. Özellikle kahvaltı da sunulan tereyağında yumurta, patates köftesi, gözleme ve ev yapımı reçelleri mutlaka denemelisiniz.

Cumalıkızık Köyü.
Kahvaltı sonrası, asırlar öncesinden günümüze ulaşan ve şimdilerde ise Unesco Dünya Mirası Listesi’ne alınmış olan ve buram buram tarih kokan sokaklarında dolaşabilirsiniz. Renkli köy evlerinin çevresinde fotoğraflar çekilebilir, yürümekte zorlanılan taşlı yollarda o günleri hayalinizde canlandırabilir ve köy müzesinde geçmişe kısa bir yolculuk yapabilirsiniz.

Çelebi Mehmed Döneminin Eşsiz Eserleri
Cumalıkızık’tan ayrılıp yeşil türbeye doğru hareket ediyoruz. Osmanlı Devleti’nin beşinci padişahı, Yıldırım Bayezid’in oğlu, fetret devrini bitirerek Osmanlının tekrardan ilerlemeye geçişinin sembol ismi olan Çelebi Mehmed’in türbesini ziyaret edebilirsiniz. Türbe ziyareti sonrasında Osmanlı erken dönem mimarisinin en güzel örneği olan yeşil camiyi gezebilir ve duvarları süsleyen eşsiz güzellikteki çinilerin varlığına tanıklık edebilirsiniz.

Yeşil’de Bir Bardak Çay Molası
Yeşil türbenin ve yeşil caminin yan taraflarında bulunan Bursa manzaralı veya sokak üstü kafelerde çaylarınızı veya kahvelerinizi tarihi yeşil dokusu ve mistik bir ortam içerisinde yudumlayabilirsiniz.

Muradiye Türbeleri ve Özel Bir Müze
Yeşil’den ayrılıp rotayı adeta bir hanedan mezarlığı olan Muradiye’ye çevirebilirsiniz. Sultan II. Murad tarafından yaptırılmış Muradiye külliyesi sınırları içerisinde bulunan Muradiye türbeleri pek çok Osmanlı hanedanı mensubuna ev sahipliği yapıyor. Fatih Sultan Mehmed’in babası II. Murad başta olmak üzere; Fatih Sultan Mehmed’in oğlu Cem Sultan, II. Bayezid’in oğlu Şehzade Ahmed, Kanuni Sultan Süleyman’ın oğlu Şehzade Mustafa gibi önemli isimlere ebedi bir istirahatgah olarak ev sahipliği yapıyor. Muradiye türbelerinin hemen alt tarafında Şair Ahmed Paşa’nın medresesi ise günümüzde çok önemli ve değerli bir müzeye ev sahipliği yapıyor. Esat Uluumay Osmanlı Halk Kıyafetleri ve Takıları Müzesi içerisinde geçmiş yüzyıllardan günümüze ulaşan eşsiz değerde ve güzellikte pek çok eşyayı görebilirsiniz.

Tophane ve Osmanlı’nın İlk İki Padişahını Ziyaret
Bursa’yı kuşbakışı yüksek bir noktadan seyretmek istiyorsanız çıkacağınız en yakın yer günümüzdeki adıyla tophane parkı olarak isimlendirilmiş tophane yamaçlarıdır. Burası Bursa şehirinin ilk kurulduğu yer olarak da bilinir. Bunun nedeni Bitinya kralı Kral Prusias tarafından Bursa şehirinin M.Ö. 3. yy. da bu yamaçlarda kurdurulduğuna dair bilgidir. Bursa’nın ilk kurulu olduğu bu alanı asıl değerli kılan husus ise Osmanlı Devleti’nin ilk iki hükümdarı olan Osman Gazi ve Orhan Gazi türbelerinin burada bulunuyor olmasıdır. Park alanına girişte ziyaretçileri karşılayan iki türbeden solda bulunanı Osmanlıya adını veren Osman Gazi’ye ait türbe, sağdaki ise Bursa’yı 1326 tarihinde fetheden Orhan Gazi’ye ait türbedir.

Bursa’nın Meşhur Lezzetleriyle Buluşalım
Günün büyük bir bölümünü tamamladıktan sonra gezinize ufak bir mola verebilir ve şehirin çeşitli noktalarında bulunan birbirinden güzel restoranlarda şehirin meşhur yemeklerinin tadına bakara günün kalan kısmına kendinizi hazırlayabilirsiniz. Bursa denilince akla ilk gelen meşhur yöresel lezzetler sayılacak olsa herhalde şöyle olurdu: İskender kebap, pideli köfte, İnegöl köfte ve cantık pide. Şehire yolunuz düşmüşken ağzımız tatlansın ve döndüğümüzde hem evdekilere hem de arkadaşlara ikram olsun diyecek olursanız şehirin yine meşhurlarından olan kestane şekerini veya Kemalpaşa tatlısını alabilirsiniz.

Görülmeye Değer Bir Müze
Yemek sonrasında gezinize kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Bu aşamada şehirin merkezi konumunda, Atatürk Caddesi üzerinde bulunan Bursa Kent Müzesi’ni gezerek Bursa’nın yakın ve uzak tarihinde kısa bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Müzeyi gezdikten sonra hemen yakınında bulunan bir başka Bursa değeri olan Bursa bıçağına dair örnekler görebileceğiniz Bursa Bıçak Müzesi gezilebilir.

Koza Han da Bir Yudum Kahve Molası
İpek denilince akla ilk gelen şehirimiz Bursa’da, Osmanlı Padişahı 2. Bayezid döneminde yaptırılmış olan koza han içerisinde bulunan mağazaları gezebilir ve daha sonra kahvenizi hanın etkileyici atmosferi içerisinde kafelerde yudumlayabilirsiniz.

Kapalı Çarşı ve Çevresi.
Koza han, pirinç han, eski ipek han, tuz han gibi pek çok hanı bünyesinde bulunduran Bursa tarihi çarşısını bir diğer ifadeyle şehirin kapalı çarşısını; hanları, bedesteni, çarşıları ile birleştirerek gününüzün kalan kısmında dolaşabilir ve alışveriş yapabilirsiniz.

 

Kaynak: Bilal Çağatay Erentürk, Bursa Gezi Rehberi, 2018

 

Bursa tur rehberi, Bursa turist rehberi, Bursa gezi rehberi, Bursa rehberi, Bursa'da gezilecek yerler, Bursa'da nereleri gezmeli, Bursa ziyaret edilecek yerler, Bursa'da tarihi yerler.

İLETİŞİM